Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Om oss
Rapphönan bildades 28 februari 2009 av en grupp fågelintresserade tjejer: Gigi Sahlstrand, Eva Stenvång Lindqvist, Lotten Sjölander, Angelica Aronsson och Sanja Gustafsson. Sedan dess har lokala och regionala Rapphönegrupper bildats på många håll i landet. De anordnar bland annat exkursioner och skådarpubar och samarbetar med de lokala/regionala fågelföreningarna. Eftersom vi är ett nätverk, och ingen förening, tas ingen medlemsavgift ut. I Rapphönegrupperna håller medlemmarna kontakt med varandra på Facebook eller via mejlinglistor. En del grupper har egna sidor på fågelföreningarnas webbplatser.
Under de första tio åren anordnades nationella nätverksträffar och -resor, men i dag sker aktiviteterna enbart i de lokala och regionala grupper som successivt bildats. Vilka dessa är ser du här.
Har du Facebook så kan du även gå med i den nationella gruppen Rapphönans vänner. Där är både kvinnor och män som stödjer Rapphönans syften välkomna att gå med.
Har du frågor om Rapphönan? Kontakta någon av de nationella kontaktpersonerna:
Gigi Sahlstrand
Eva Stenvång Lindqvist
Om fågelarten rapphöna
Vi valde Rapphönan för att vi tyckte det var ett kul namn på vårt nätverk. Vi är rappa och tycker om att umgås i flock! Rapphönan (Perdix perdix) är alltså sällskaplig av sig och lever flockvis. Det är oftast så man ser rapphönor; en liten flock ute på en åker eller vid en vägkant. “Om aftnarna blir rapphönsen särskilt livliga… “, skriver fågelkännaren Erik Rosenberg i den klassiska boken ”Fåglar i Sverige”, vilket för tankarna till att flera Rapphönegrupper har skådarpubar.
Läs mer om rapphönan och lyssna till hur den låter på Sveriges Radios sida P2-fågeln. Rapphönan är kommunfågel i Kävlinge i Skåne.
Rapphönans historia
När Rapphönan fyllde tio år 2019 togs en jubileumsskrift fram. Där kan du läsa om Rapphönans framväxt och utveckling.
Ladda ner pdf:en för att läsa
Klicka på ikonen