Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Börja skåda fågel
Vill du börja fågelskåda och undrar hur du ska komma i gång? Här följer några tips!
Gå med i en fågelförening
Det första du ska göra är att gå med i en fågelförening. Det finns många lokala och regionala föreningar runt om i landet som du är välkommen till! Det är inte alls så att föreningarna bara består av “fågelexperter” utan de samlar alla – från nybörjare till sådana som skådat länge. Föreningarna anordnar exkursioner, inneträffar och studiecirklar, jobbar med fågelskydd lokalt och har ibland också en egen tidskrift. Alla finns listade här
Skaffa en handkikare
Köp ingen billig kikare i en lågprisbutik utan en kvalitetskikare med bra optik, som gör att du ser fåglarna bra och som klarar väta. Vill du ha goda råd, prata med en Rapphöna du känner eller med andra erfarna skådare i din fågelförening. Du kan också kontakta experterna hos Naturbutiken, som drivs av BirdLife Sverige. Handla gärna där – butiken är icke vinstdrivande och överskottet går till fågelskydd. Längre fram kan du investera i en tubkikare.
Köp en fälthandbok/app
Du behöver en bra fälthandbok. Den bok som nästan alla skådare använder sig av är ”Fågelguiden”. Den är skriven av Lars Svensson, som är en av de skickligaste fågelkännare vi har. Boken finns även som mobilapp, där sång och läten finns med. Ladda ned den, så har du alltid med dig en fågelbok när du är ute.
Lär av boken ”Börja skåda fågel”
Två av Rapphönans grundare, Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist, har skrivit ”Börja skåda fågel” utgiven av BirdLife Sverige 2010. Boken, som är rikt illustrerad, berättar på ett enkelt och roligt sätt om hur man kommer igång. En tredje, lätt omarbetad upplaga utkom i mars 2024 på Avium förlag och kan köpas från Naturbutiken.
En app som identifierar fåglar kan underlätta
Numera finns också mobilappar som du kan använda för att spela in en sång/ett läte och få förslag till svar. De fungerar inte hundra-procentigt, men utvecklingen går fort och de blir allt bättre. En sådan app är Merlin Bird ID.
Gå en studiecirkel
En del fågelföreningar anordnar kurser och studiecirklar för nybörjare i samarbete med ett studieförbund, i första hand Studiefrämjandet där BirdLife Sverige är medlemsorganisation.
Gå med i fågelgrupper på Facebook
Det finns en rad Facebookgrupper som du kan gå med i. ”Fåglar inpå knuten” är den största. Är du osäker på vilken fågel du sett, ställ en fråga i Facebookgruppen “Vilken fågel?” eller ”Artbestämning av fåglar”. Många föreningar har egna Facebooksidor eller -grupper, liksom flertalet lokala Rapphönegrupper.
Artportalen – sök & rapportera
I Artportalen, som administreras av SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, kan du söka efter fågelobsar – både arter och vilka fåglar som setts på en viss fågellokal. Fråga någon i din förening eller Rapphönegrupp hur Artportalen fungerar, så kommer du lättare i gång. På sikt kan du också börja rapportera dina observationer.
Riksorganisationen BirdLife Sverige – som sponsrar Rapphönan – arbetar nationellt och internationellt med fågelskyddsfrågor. Genom att vara medlem där ger du med andra ord ett viktigt bidrag till fågelskyddet. BirdLife Sverige ger ut tidskriften ”Vår Fågelvärld” och äger den icke vinstdrivande Naturbutiken.
Club300 är föreningen för alla som vill se och få kunskap om sällsynta fåglar i Sverige. På hemsidan kan du som medlem föra listor över fåglar du sett. Du kan även ansluta dig till det mobilbaserade larmsystemet Bird Alarm, där sällsyntheter larmas ut. Club300 ger ut tidskriften ”Roadrunner”.